Szovjetunió

1976. november 19-28.

november 19. / Vilnius
műsor: H-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj

november 20. / Vilnius
műsor: Fölszállott a páva, Kötelékek, Tavaszünnep

november 21. / Vilnius
műsor: Fölszállott a páva, Kötelékek, Tavaszünnep

november 21. / Vilnius
műsor: H-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj

november 25. / Riga
műsor: H-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj

november 26. / Riga
műsor: Fölszállott a páva, Kötelékek, Tavaszünnep

november 27. / Riga
műsor: H-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj

november 28. / Riga
műsor: Fölszállott a páva, Kötelékek, Tavaszünnep

Pécsi Balett vendégszereplése a Szovjetunióban

1976. november 14-én a rekvizittel 5 tagja az együttesnek kiutazott a Szovjetunióba. Induláskor értesítették színpadmesterünket arról, hogy a rekvizitünk egy része nem fér fel a gépre. Ígéretet tettek arra, hogy a következő géppel utánunk küldik az itthon maradt anyagot.
november 15-én érkezett meg a hiányzó anyag Moszkvába. Az együttes 5 képviselője ezen a napon továbbutazott Vilniusba, a rekvizit nélkül.
A Goszkoncert tájékoztatott minket arról a sajnálatos tényről, hogy szállítási gondok miatt nem utazhat velünk a rekvizit, de Ígéretet tettek arra, hogy az előadáshoz szükséges Időpontban megérkezik Vilniusba.
november 16-án a Pécsi Balett elindult a Ferihegyi repülőtérről Moszkvába, majd onnan hálókocsis vonattal Vilniusba. 1976. november 17-én reggel érkeztek meg. A szállodában szállásproblémák voltak, melyeket csak az utolsó pillanatban sikerült megoldanunk. Sajnálatos módon az első előadásunk elmaradt, mert a rekvizit nem érkezett meg a kívánt időpontra.
November 18-án az együttes megtekintette a vilniusi balett gyakorlatát, valamint próbáját.
November 19-én reggel 7.00-tól technikai próbák voltak a színházban. 12.00-kor tartotta az együttes az első főpróbáját Vilniusban. 19.30-kor kezdődött az előadás: Bach h-moll suite, Mahler Sikoltások, Schönberg Megdicsőült éj.
November 20-án reggel 7-tól folytak a második műsorunk technikai próbái. 12-kor kezdődött a főpróba, 19.30-kor az előadás: Kodály Zoltánt Fölszállott a páva, Lajtha Lászlót Kötelékek, Sztravinszkijt Tavaszünnep. November 21-én 2 előadást tartott együttesünk a vilniusi Operában. A plusz előadásra a nagy érdeklődésre való tekintettel került sor.
Az első előadás 12.00-kor kezdődött! Kodályt Fölszállott a páva, Lajtha Kötelékek, Sztravinszkijt Tavaszünnep. Este fél nyolckor kezdődő előadásunk műsora Bach h-moll suite, Mahler Sikoltások, Schönberg Megdicsőült éj volt.
Ezen a napon a vilniusi Televízió reggel 6 órától felvételt készített az együttes műsorától, a Kötelékek-ből, valamint a Megdicsőült éj-ből vettek fel részleteket.
November 22-én ebéd után elvitték ez együttest kirándulni. A kirándulás után a színházba érkeztünk, ahol 19.30-kor tartottuk utolsó Vilniusi előadásunkat. Kodály Fölszállott a páva, Lajtha Kötelékek, Sztravinszkij Tavaszünnep. Az előadás után a műszak pakolt, maid hálókocsival elindultunk Rigába.
November 23-án érkeztünk meg, majd az állomásról autóbuszokkal indultunk Jurmalába, ahol egy teljes szabadnapot töltöttünk.
November 24-én reggel 6 órakor indult el a műszak Rigába az operába, ahol 9.00-tól technikai és világítási próbák folytak. Az együttes 12.00-kor indult el Jurmalából Rigába. Rigában a „Hotel Riga” szállótan laktunk, érkezésünkkor sajnálatos módon itt is szállásproblémák merültek fel, melyeket az esti órákban sikerült megoldanunk.
November 25-én a gyakorlatok után 11.00-kor kezdődött a főpróba, este 19.30-kor pedig az első előadás, melynek műsorai Bach h-moll suite, Mahler Sikoltások és Sohönberg Megdicsőült éj c. balettek voltak.
November 26-án 10.15-kor kezdődött a második műsorunk főpróbája a rigai Operában. A főpróba után együttesünket ebédre vendégül látták. 19.30-kor kezdődött második előadásunk: Kodályt Fölszállott a páva, Lajtha Kötelékek és Sztravinszkij Tavaszünnep.
November 27-én a Magyar Televízió képviselői felvételt készítettek volna az együttessel, de a rossz idő miatt erre nem kerülhetet sor. 19.30-kor kezdődött előadásunk: Bach h-moll suite, Mahler Sikoltások és Sohönberg Megdicsőült éj c.
November 28-án tartottuk utolsó előadásunkat Rigában: Kodályt Fölszállott a páva, Lajtha Kötelékek és Sztravinszkij Tavaszünnep.
Az előadás után a Tavaszünnep-ből felvételt készített a Magyar Televízió forgatócsoportja. A forgatócsoport az együttes teljes szovjet vendégszereplését figyelemmel kísérő filmet készített. Az előadás után a műszak pakolt.
November 29-én 5.30-kor indultunk el a Rigai repülőtérre, ahonnan Moszkvába repültünk. Ezen a napon közös kirándulást szerveztek Moszkvában az együttes részére.
November 30-án reggel 5.30-kor indultunk a Seremetyevoi repülőtérre, ahonnan 8 órás késéssel indultunk vissza Magyarországra.

Pécs, 1976. december 20.