Szovjetunió

1969. július 9-20.

Leningrád
július 9. / műsor: Etűdök No. 2, Az iszonyat balladája, Változatok egy találkozásra, Nyitány
július 10. / műsor: Etűdök No. 2, Az iszonyat balladája, Változatok egy találkozásra, Nyitány
július 11. / műsor: Etűdök No. 2, Az iszonyat balladája, Változatok egy találkozásra, Nyitány
július 12. / műsor: Oly korban éltem…, Változatok egy találkozásra, Concerto a szivárvány színeire, Mit takar a kalapod?
július 13. / műsor: Oly korban éltem…, Változatok egy találkozásra, Concerto a szivárvány színeire, Mit takar a kalapod?
július 15. / műsor: Oly korban éltem…, Változatok egy találkozásra, Concerto a szivárvány színeire, Mit takar a kalapod?
július 16. / műsor: A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Francia suite, Nyitány
július 17. / műsor: A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Francia suite, Nyitány
július 18. / műsor: A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Francia suite, Nyitány
július 19. / műsor: A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Francia suite, Nyitány
július 20. / műsor:  A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Francia suite, Nyitány

Holnap indul a Pécsi Balett Leningrádba

Holnap, július 7-én a Pécsi Balettegyüttes, a klasszikus balett hazájába: Leningrádba indul. A táncosok egy része már tegnap felutazott Budapestre, a többiek és a zenekar azonban a Hunyadi László szabadtéri előadása miatt csak ma, vasárnap hagyják el Pécset. Gyülekezés holnap reggel 7 órakor Pesten, s utána irány Leningrád. Odakint Szergej Vlagyimirovics Saskin, a GOSZKONCERT, vagyis a Szovjet Filharmónia igazgatójának művészeti helyettese várja majd őket. Lényegében nagy jelentőségű ez az út, mert a magasszínvonalú balettkultúrával rendelkező Szovjetunióban eddig csak egyszer vendégszerepeit a Pécsi Balett, de ez az egyetlen turné elég volt ahhoz, hogy maga a GOSZKONCERT hívja meg ismét az együttest.
A jóleső meghívás mellett persze gondok is akadnak, s fokozzák az utazások előtt szokásos izgalmat. így Uhrik Dóra betegsége miatt nem mehet velük, s ezért a programot meg kellett változtatni, így a három est műsorában a következő balettek szerepelnek majd: Oly korban éltünk, Concerto a szivárvány színeire, Mit takar a kalapod? Etűdök Numero 2, Változatok egy találkozásra, Az iszonyat balladája, Semiramis nyitány, valamint két Bartók mű: a Fából faragott királyfi és a Csodálatos mandarin. Az eredeti programban a GOSZKONCERT az Etűdök kékben című balettet is kérte, ez azonban Uhrik Dóra betegsége miatt nem megy, helyette kétszer adják elő a Változatok egy találkozásra című táncművet.
A vendégszereplés tulajdonképpen nem egyoldalúan a Pécsi Balett, hanem a Pécsi Nemzeti Színház vendégszereplése. Először valósul ugyanis meg az a helyes megoldás, hogy a baletesekkel – az egyébként magas színvonalú – idegen zenekarok helyett saját színházuk zenekara megy külföldre Így a színház negyvenegy tagja utazik holnap Leningrádba. – A zenekart Nagy Ferenc vezényli majd.
Bár a színházban a nyári szünet augusztus huszonötödikéig tart, a zenekar és a balettegyüttes már augusztus tizenhetedikén dolgozni kezd a színházban: az augusztus végi olaszországi vendégszereplésre készülnek fel. Ott ugyanis négy előadást tartanak, ugyancsak a színház saját zenekarával, mégpedig Taorminában, Agrigentóban és Segestában.

Földessy Dénes // Dunántúli Napló, 1969. július 6.

 

Siker Leningrádban! – Hazaérkezett a Pécsi Balett

Hétfőn éjszaka érkezett haza leningrádi vendégszerepléséről a Pécsi Balett. A Ferihegyi repülőtéren, a régen esedékes nyári szünet megkezdése előtt beszélgettünk az együttes több tagjával leningrádi vendégszereplésükről.
A fellépésre a moszkvai filmfesztivál idején és a leningrádi színházi szezon végén került sor. A Pécsi Balett ennek ellenére komoly művészi és szakmai sikert könyvelhetett el Leningrádban. Tizenegy alkalommal három műsorral léptek fel, az elmúlt tíz év legsikerültebb, balettprodukcióit mutatták be. A leningrádi újságok kritikái elismeréssel adózták az együttes programjának és előadásuk színvonalának. A legnagyobb sikert a Változatok egy találkozásra, az Oly korban éltünk, a Rossini és a Mit takar a kalapod? című darabok aratták.
A Leningrádban bemutatkozó együttes tagjainak módjukban volt személyesen is találkozni a Kirov Színház vezető szólistáival és koreográfusaival. Személyes kritikájuk nagyban megegyezett a leningrádi lapok recenzióival, és a szakmailag izgalmas, alkotó jellegű viták az együttes számára jó tapasztalatokkal szolgáltak.
A pécsi együttes megnyitó előadásán, amelyet a Kirov Színházban rendeztek meg, a színház vezető balettmestere, Bugyinszkaja mondott üdvözlő beszédet, és a szovjett balettművészet számos neves alakja is megjelent, mint Bregvadze, a leningrádi balettintézet kitűnő tanára, továbbá Káplán, A. Puskin, Kuznyecov, Panov, Zubkovkaja, Szemenov és Koltakova szólisták. Ez a magasfokú érdeklődés kísérte a Pécsi Balett egész leningrádi tartózkodását, előadásait.

Szekeres Dénes // Dunántúli Napló, 1969. július 23.