Olaszország

1968. május 1-9.

május 1. / Párma
műsor: Etűdök kékben, Hiperbola, Változatok egy találkozásra, Mit takar a kalapod?

május 2. / Bologna
műsor: Etűdök kékben, Hiperbola, Változatok egy találkozásra, Mit takar a kalapod?

május 3. / Bologna
műsor: Etűdök kékben, Hiperbola, Változatok egy találkozásra, Mit takar a kalapod?

május 4. / Bologna
műsor: Etűdök kékben, Hiperbola, Változatok egy találkozásra, Mit takar a kalapod?

május 5. / Bologna
műsor: Etűdök kékben, Hiperbola, Változatok egy találkozásra, Mit takar a kalapod?

május 9. / Pesaro
műsor: Etűdök kékben, Hiperbola, Változatok egy találkozásra, Mit takar a kalapod?

A 15 külföldi turné: Olaszországba utazik a Pécsi Balett

Április 30-án repülőgépre ül a Pécsi Balett összegen 42 tagú társulata. Milanóban leszállnak, majd Bolognába mennek át, ahol mintegy két héten át a szálláshelyük lesz.
Carlo Maria Badini, a bolognai Opera igazgatója hívta meg a Pécsi Balettet, s persze nemcsak Bolognában, hanem Olaszország más városaiban is vendégszerepeinek majd. Május 1-én és 2-án Pármában lépnek fel, a következő négy napon Bolognában, 8-án és 9-én Ravenná-ban.
Vivaldi: Etűdök kékben, Vujicsics: Változások egy találkozásra, Gulyás: Pókháló és Kincses: Mit takar a kalapod lesznek műsoron. A budapesti MÁV szimfonikusok kamarazenekara kíséri őket, Nagy Ferenc vezetésével. Bolognában azonban – a tervek szerint –, rendelkezésükre bocsátanak egy nagyzenekart, s itt Rossini Nyitányát is bemutatják. Ennek bizonyos ünnepi jellege is lesz, hiszen Rossini 1868 novemberében halt meg, s halálának 100. évfordulóját egész Olaszországban Rossini-évvel ünneplik.
Couperin: Etűdök No 2 és Láng: Hiperbola című darabjait is „viszi” a Pécsi Balett, lehetséges, hogy ezeknek bemutatására is sor kerül majd.
Az Eck Imre vezetésével útrakelő 42 fős stábban természetesen a technikai személyzet is benne értendő. A díszletek, ruhák stb. – összesen 1400 kilogramm poggyász – már egy héttel előbb útrakelt
Olaszországban első ízben szerepel a Pécsi Balett Ez lesz a tizenötödik külföldi vendégszereplésük.
Az olaszországi turné érdekessége még, hogy velük együtt egy 99 darabból álló fotókiállítás is Pármába utazik. Az ókeresztény sírkamráktól az Uránváros modern panelházaiig Pécset mutatják be ezek a fotók. A színvonalas fényképkiállítás anyagát a Mecseki Fotoklub készítette s állította össze. A Pécs várost bemutató képkiállítás ugyanazon a napon nyílik meg Pármában, amikor a Pécsi Balett első bemutatkozását tartja.

Dunántúli Napló, 1968. április 28.

 

Hazatért Olaszországból a Pécsi Balett

Tizenegy napon át vendégszerepeit Olaszországban a Pécsi Balett. Rendkívül gazdag repertoárjuk elég nagy részét mutatták be az olasz közönségnek. A program erősen feszített volt, hasonlóan más külföldi turnékhoz, ez is meglehetősen próbára tette a táncosok teljesítőképességét. Pármában, Pesaróban és Bolognában léptek fel. Csak Bolognában öt előadást tartottak, nagy érdeklődés és meleg fogadtatás mellett.
Alig ért haza az együttes – vasárnap még utaztak – és alig csomagoltak ki, máris készülődniük kellett a következő feladatokra. Kedden már próbáltak, szerda este már ismét a pécsi színházban játszották legújabb, háromfelvonásos műsorukat, a Pokoljárást. Ma délután és holnap délután úgyszintén itthon lépnek fel, de közben a jövő héten Budapesten első ízben megrendezendő Magyar Táncművészet Hetére hivatalosak.
A Magyar Táncművészet Hete már rég várt reprezentatív keresztmetszete lesz a magyar táncművészet különféle művelőinek. A Pécsi Baletten kívül a Magyar Állami Operaház balett együttese; az Állami Népi Együttes, az Állami Budapest Táncegyüttes, a Magyar Néphadsereg Központi Művészegyüttese és a Duna Művészegyüttes szerepelnek. Május 18. és 26. között a budapesti Operaházban és az Erkel Színházban lesznek előadások. Május 24-én az Operaházban ad egész estét betöltő műsort a Pécsi Balett, Vivaldi: Ballo concertante, a Változatok egy találkozásra, Az iszonyat balladája és Mit takar a kalapod lesz műsoron. Május 25-én szintén az Operaházban adják második önálló estjüket, Vivaldi: Etűdök kékben, Bukovy: A Parancs és Maros: Öt tanulmány című művei mellett A csodálatos mandarint mutatják be.A Magyar Táncművészet Hetén való szereplés után pedig nemsokára már megkezdi a Pécsi Balett az előkészületeket a VIT-re, mert Szófiában is egyik képviselői lesznek a magyar művészeteknek.

Dunántúli Napló, 1968. május 16.