Németország

1998. július 11-12.

Neubrandenburg
július 11. / nézőszám: 1300 fő – műsor: Carmina burana
július 12. / nézőszám: 1300 fő – műsor: Carmina burana

Németországban járt a Pécsi Balett

Hosszú külföldi útról tért haza a héten a Pécsi Balett. A 2600 kilométeres utazáson a németországi Neubrandeburgban jártak, ahová Nicolas Pasquet karnagy úr meghívására érkeztek az itthon is nagy sikert aratott Carmina Buranával.
Herczog István balettigazgató elmondta, hogy a jótékonysági fellépést a helyi templomban felépítendő koncertterem javára szervezték. A nézőket külön repülőgépek hozták, s a fogadtatásra jellemző, hogy az 1300 nézőt az eső sem zavarta, állva tapsolták meg a produkciót. A két előadáson a Pécsi Balett mellett az országot képviselte a Debreceni Kodály Kórus is a 180 tagú, négy helyről hívott énekkarban.
A társulat számára az élőzenére való tánc is kihívást jelentett, de ennek az igazgató szerint boldogan tettek eleget.
Már most is szó van egy következő látogatásról, de még semmi végleges megállapodás nem született. A neubrandenburgi koncertek mindenesetre folytatódnak a Marienkirche-beli hangversenyterem 2002-re tervezett átadásig.
A társulat idén csak szponzorok és intézmények támogatásával juthatott ki Németországba, de általános tapasztalat, hogy mecénások nélkül ma már nem lehet megmozdulni.
A Pécsi Balett a következő színházi évadra ismét különlegességgel készül: Vangelis zenéjére egy Drakula-történetet elevenítenek meg, „Nosferatu, a halhatatlan” címmel.

I. Gy. // Dunántúli Napló, 1998. július 18.