Lengyelország

1969. szeptember 23.

Varsó
műsor: Pokoljárás

Hűvösen fogadta Varsó a Pokoljárást – Hazaérkezett „villámlátogatásáról” a Pécsi Balett

Csütörtökre virradó éjjel hazaérkezett Varsóból a Pécsi Balett, ahol szeptember 23-án a varsói ősz programjában egy este a Pokoljárás című három-felvonásos darabbal vendégszerepelt a Drámai Színházban.
– A „villámlátogatás” mérlege: négy nap alatt több mint negyvenórás utazás és egy előadás. A szokatlan megterhelést kárpótolta-e a siker?
– Nem beszélhetünk sikerről – válaszolta Tóth Sándor balettigazgató. – Az együttes számára ez egyébként nem okozott különösebb meglepetést, ugyanis a darab tavaly-előtti bemutatója körül zajló viták, és az előadások kiegyensúlyozatlan hazai sikere nem ígérték egyértelműen, hogy ennek a varsói őszön sikere lesz. Természetesen Varsóban is voltak, akiknek tetszett, de ez a fogadtatás meg sem közelítette azt, amihez a Pécsi Balett a külföldi vendégszereplésein hozzászokott. Különösen fájó ez, mert Varsóban jól ismernek bennünket. Vigaszunkra szolgál, hogy szerintem az ok nem az együttes teljesítménye volt, hanem a helytelenül megválasztott darab.
– Ha ez így van, akkor jogos a kérdés: a Pécsi Balett miért ezzel a darabbal vendégszerepeit?
– Az már az előző szezonban eldőlt, hogy a varsói őszre ezzel megyünk. A magyarázat pedig az, hogy a pécsi filmszemlén aratott siker jogossá tehette azt a reményt, hogy a Pokoljárásnak jó fogadtatása lesz Varsóban.
– A Pécsi Balett a jövő héten két napig ezzel a darabbal vendégszerepei Budapesten a Madách Színházban. Nem volt ez a varsói est rossz „főpróba”?
– A varsói hűvös fogadtatást nem tartom tragikusnak, hiszen 1960 óta az együttes minden produkciója körül viták alakultak ki. Az itthon és külföldön nagy sikert aratott előadásainknak is voltak negatív értékelői. Gondolom, az ítélkezés végül is a közönség és a kritikusok dolga. A mi feladatunk a tanulságok és a következmények értékelése. Az egynapos varsói turné jó tanulsággal szolgált. Nem felejtjük egyhamar.

(rajk) // Népszava, 1969. szeptember 26