Kuba

1977. február 8-15.

Havanna
február 8. / műsor: Fölszállott a páva
február 9. / műsor: H-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj
február 10. / műsor: H-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj
február 11. / műsor: H-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj
február 12. / műsor: Fölszállott a páva, Kötelékek, Tavaszünnep
február 13. / műsor: Fölszállott a páva, Kötelékek, Tavaszünnep
február 15. / műsor: Fölszállott a páva, Kötelékek, Tavaszünnep

Kubába utazott a Pécsi Balett – Magyar napok rendezvénysorozat

Dr. Pozsgoy Imre kulturális miniszter vezetésével küldöttség és mintegy 100 főnyi művészcsoport, köztük a Pécsi Balett tegnap Kubába utazott, a havannai magyar napok rendezvénysorozatára. Velük utazott Csorba Tivadar, Pécs város Tanácsa művelődési osztályának vezetője is. A Mecsek-alji város táncosai fellépnek a magyar napok nyitó gálaestjén, majd különválnak ennek a rendezvénynek a sorozatából, s előadókörútra indulnak Kuba több városába. Az idén már két külföldi körúton: Jugoszláviában és a Szovjetunióban előadott műsorukat vitték ki. Vagyis Tóth Sándor három koreográfiáját mutatják be (Mahler: Balettek fehérben, Schönberg: Megdicsőült éj és Bach: H-moll szvit.) Eck Imre ugyanis három táncművel szerepel (Lajtha: Kötelékek, Sztravinszkij: Tavaszünnep és Kodály: Fölszállott a páva). A hat műből két előadást állítottak össze, s ezeket táncolják majd el váltakozva Kuba több városában.
A Pécsi Balettnek egyébként már jelentős kubai kapcsolata van: Alberto Alonso, a világszerte ismert kubai koreográfus két alkalommal dolgozott Magyarországon a Pécsi Balettel. Ő koreografálta és tanította be nekik Prokofjev: Rómeó és Júlia, Maros Rudolf: Metropolisz és Bizet-Scsedrin: Carmen című zeneművére tervezett balettet. A pécsi táncosok a megalakulásuk óta eltelt másfél évtized alatt közel félszáz alkalommal vendégszerepeitek külföldön. Eddigi vendégszerepléseik két szélső távolsága Boston és Colombo.

Földessy Dénes // Dunántúli Napló, 1977. február 6.

Hat sikeres előadás Havannában – Hazaérkezett Kubából a Pécsi Balett, jövőre a VIT-re várják a pécsi táncművészeket

A kéthetes kubai tartózdás pergő eseményeitől és a majd másfél napos utazástól fáradton érkezett vissza tegnap hajnalban a Pécsi Balett és az őket kísérő Csorba Tivadar, a Pécs városi Tanács művelődés-ügyi osztályának vezetője, ő kalauzol vissza a kubai magyar kulturális hét rendezvényeire.
– A küldöttségnek a sok filmes, tévés beat együttes és énekes, szobrász, operaénekes, költő, műfordító mellett tagja volt a Pécsi Balett is. Hat előadáson léptek fel Havannában a Gorcia Lorca színházban. Minden előadásukon telt ház volt, így közel tízezren látták és jutalmazták vastapssal mindkét műsorukat, de a kubai tv közvetítése nyomán sokkal többen élvezték a pécsiek művészetét. A kubaiak szeretik a zenét és a táncot, így a balett különösen a szívügyük. Ezen kívül felléptek még a nyitó és záró gálaesteken.
A rendszeres próbák és fellépések között a szabadidőben városnézéseken, kirándulásokon vettünk részt, sokat napoztunk és fürödtünk o tengerben. Kubában tavaszodik, a vendéglátók sokat dideregtek és minden meleg holmit felhúztak, hogy ne fázzanak. Számunkra meg kánikula volt az idő, hajnalban 18-20, napközben 30-32 fok meleggel, örömmel lubickoltunk a 25 fokos tengervízben, – főleg mi, magyarok.
Milyenek a kubaiak? Közvetlenek, segítőkészek, temperamentumosak és hangosak. Az utcákon megszólítottak és kalauzoltak minket, de nagyon sok ott élő és dolgozó honfitársunk is beállt alkalmi idegenvezetőnek, tolmácsnak. Rengeteg fa és virág színes kavalkádja hivalkodik az utcákon, tereken, kertekben. Egyszóval csodálatosak az emberek és a táj.
Sok élménnyel jöttünk haza és egy újabb meghívással: a Pécsi Balett jövőre részt vesz a havannai Világifjúsági Találkozón.

Murányi // Dunántúli Napló, 1977. február 20.

Magyar Kulturális Hét Kubában

Szokatlanul mozgalmas a Pécsi Balett élete pedig az interjú készítésekor még alig vagyunk túl az 1976/77-es színházi évad felén. Az önálló produzkciók mellett a balettegyüttes a Pécsi Nemzeti Színház zenés bemutatóinak zömében is közreműködött, sőt rendszeresen ellátta „tájolási” kötelezettségeit az ország több pontján és megkezdte vendégjáték-sorozatát az Operettszínházban
A pécsi táncosok február első felét töltötték a távoli szigetországban, ahol a 107 tagú művészdelegáció tagjaiként vettek részt a „magyar kulturális napok” rendezvényein.
A társulat két műsor összeállítást mutatott be, melyek már a legutóbbi két külföldi turnén is sikerrel állták ki a próbát. Az egyik est Tóth Sándor műveiből adott válogatást (Bach h-moll szvit, Sikoltások, Megdicsőült éj). A másik esten pedig Eck Imre három egyfelvonásos alkotása szerepelt (Felszállott a páva, Kötelékek és Tavaszünnep).
– Az eredeti tervek szerint mindössze négy előadásunk lett volna – mondta Tóth Sándor, a Pécsi Balett igazgatója –, de vendéglátóink kérésére mindkét válogatásunkat három-három alkalommal táncoltuk el sőt a kulturális napok megnyitó gála estjén a Kodály művet is előadtuk. Társulatunk ezúttal csak a fővárosban, Havannában vendégszerepelt a patinás, közel 2000 néző befogadására alkalmas, kissé avult technikai berendezésű Garcia Lorca Színházban, a híres Kubai Nemzeti Balett Otthonában. A nagyközönség megkülönböztetés nélkül, egyöntetű sikerrel fogadta összeállításain kat, míg a szakma képviselőiben a Sikoltások váltotta ki a legnagyobb érdeklődést A televízió mindegyik programunkat rögzítette az előadások folyamán.
Fellépéseink nem kötötték le teljes egészében az időnket, így alkalmunk volt szakmai élmények gyűjtésére. Megnézhettük a Nemzeti Balett együttesének tréningjeit is A klasszikus művek gyakorlása mellett Alberto Mendez most készülő, új balettjének próbái zajlottak A négytételes mű egyik különlegessége lesz, hogy első részében a zenét hangszerek nélkül maguk a táncosok hozzák létre. Táncosainkra nagy hatást tett ez a látogatás, mert külföldi szerepléseink zsúfoltsága miatt eddig általában alig volt lehetőségünk nagynevű együttesekkel ilyen jellegű kapcsolatra.
Saját gyakorlatainkat a Modern Balett szék helyén tartottuk Kapcsolatot teremthettünk népi együttesekkel és a kubai televízió önálló balett együttesével is Ez utóbbiak előadásában egy gála estet láttunk a tv-ben. Műsorukon szerepelt például a Don Quijote és a Kalóz nagy kettőse, egy nagyon szép pas de trois Alberto Mendez koreográfiájában, több egészen modern, rövidebb lélegzetű mű.
Nagy orom volt találkozásunk Alicia Alonsó-val. s a kubai táncművészet más személyiségeivel Néhány régebbi táncosunkat vendégül látta Alberto Alonso, a neves koreográfus, aki két ízben is dolgozott a Pécsi Balettnél.
A Pécsi Balett együttese 1978 bán látogat el ismét Kubába, ahol jövő nyáron rendezik meg a következő Világifjúsági Találkozót

Bokor Roland // Táncművészet, 1977/3

 

Képek:

Kuba (1977)