Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)

Bemutató: 2016. január 9.   Szolnok, Városi Sportcsarnok

Alkotók, szereplők:

koreográfus: Molnár Zsolt

zeneszerző: Igor Sztravinszkij

díszlettervező: Tresz Zsuzsa

jelmeztervező: Tresz Zsuzsa

szereplők:

Tűzmadár: Szabó Márton

Kascsej: Kerekes Soma Lőrinc

Carevna: Ujvári Katalin

Iván Cárevics: Tuboly Szilárd

Műleírás:

A tűzmadár című táncjátékát Sztranvinszkij Gyagilev balettegyüttese számára írta. A szövegkönyv alapja egy orosz mese volt.
A gonosz varázsló Kascsej király birodalmában fogva tartja a hercegnőket. A cárevics vadászat közben elfogja a tűzmadarat, de vergődő könyörgésének engedve megkegyelmez neki. A tűzmadár jutalmul egy tollát nyújtja neki, amellyel veszély esetén a herceg segítségül hívhatja őt. Az éjszaka leple alatt a fogva tartott hercegkisasszonyok Kascsej kertjében, az aranyalmafa alatt táncolnak, amikor a herceg megpillantja szíve választottját. Kascsej uralmának a herceg a tűzmadár segítségével vet véget. Így válik a tűzmadár a halálon győzedelmeskedő élet madarává. A darab az 1910-es párizsi bemutatón óriási sikert aratott, és azonnal meghozta a világhírt a fiatal zeneszerző számára, aki a táncjátékból később zenekari szvitet komponált, amelyet kétszer is átdolgozott. Sztravinszkij zenéje a mese hangulatához igazodik.
Molnár Zsolt a szvithez és az élő zenekarral való közös projekthez, a „tánckoncert” műfajához illeszkedően négy táncművésszel táncoltatja el a történetet. Így tud majd a koncertszínpadon egyenrangúan megjelenni és helyet kapni egyszerre a tánc és a zene; ezáltal a társművészetek egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve nyújtanak majd különleges, maradandó élményt az Újévi Tánckoncert közönségének.

„A jó és a rossz, a fekete és a fehér, a pozitív és a negatív ellentétes energiáinak folyamatos kölcsönhatása határozza meg és irányítja életünk és világunk mûködését. A tûzmadár meséje is a két ellenpólus küzdelméről szól és az emberek harmónia iránti örök vágyáról. Koreográfiámban ennek az örök harcnak az egyre fokozódó intenzitását hangsúlyozom, de hiszek abban, hogy a jónak ma is győzedelmeskednie kell a gonosz fölött.” – Molnár Zsolt

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar – a hagyományaihoz híven – 2016. január 9-én ismét egy grandiózus produkcióval indítja az új esztendőt. Ám ez alkalommal nem csupán egy népszerű újévköszöntő zenei eseményről beszélhetünk, hanem egy nagyszabású jubileumi koncertről is, hiszen a zenekar ez évben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját.

A produkció tervezésekor Izaki Maszahiro karmester elsődleges szempontja az volt, hogy a komolyzene élvezhetővé váljék a nagyközönség számára. „…szólítsuk meg a zene nyelvén azokat az embereket is, akik nem járnak rendszeresen hangversenyekre, ezért kitágítjuk a zene határait. Nem csak a hangokon keresztül adjuk át a közönségnek a zenét, hanem vizuálisan is megjelenítjük előttük a tánc segítségével. A hallgatóságot közvetlenül az érzelmeiken keresztül szólítjuk meg. Olyan atmoszférát szeretnénk teremteni, melyben a közönség a »látható« zene élményével találkozik.”
Izaki mester koncepciójában Ezen a tánckoncerten a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyt kapnak klasszikus, XX. századi és kortárs komponisták művei is egyaránt, mint pl. Léo Delibes Coppéliája, Verdi Nabuccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, Vagy Karl Jenkins Requiemje. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar vendégei ez alkalommal az elmúlt évben óriási sikert aratott Magyar Nemzeti Balett, valamint újra találkozhat a közönség a Nagyvárad Táncegyüttes művészeivel. Új színt hoznak a produkcióba a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola táncosai. A nagyszabású koncertből természetesen a kórusok sem maradhatnak ki. Ez alkalommal a Nemzeti Énekkar és a kiegészített Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lép színre.
Az est zenei rendezője és karmestere Izaki Maszahiro.

Fotók:

Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)
Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)
Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)
Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)
Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)
Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)
Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)
Tűzmadár-szvit (Molnár Zsolt)